h

Vóór een sociale WAO

8 februari 2002

Vóór een sociale WAO

Tomaat Persbericht Archief Tomaat

BRANDBRIEF

Beste directie en medewerkers van UWV en sociale dienst,

U krijgt deze brandbrief omdat u te maken krijgt met de gevolgen van het SER-voorstel voor de WAO. Dat wil zeggen, áls het door de achterbannen van de werkgevers en werknemers wordt gesteund en vervolgens door de regering wordt overgenomen. Waarschijnlijk wordt dat pas de volgende regering. En dan moet natuurlijk ook de Tweede Kamer nog instemmen.
Dus u kunt nú via de bonden en straks via de verkiezingen nog invloed uitoefenen.

Dit wil de SER:
-Bestaande gevallen blijven buiten schot.

-Mensen die in de toekomst minder dan 35 procent arbeidsongeschikt verklaard worden, krijgen voortaan geen (aanvullende) uitkering meer.

-Zieke werknemers die tussen de 35 en 80 procent arbeidsongeschikt zijn, moeten straks bij hun baas aankloppen voor aangepast werk. Een door de werkgever afgesloten verzekering past dan 70 procent van een eventuele salarisachteruitgang bij.
Heeft de baas geen aangepast werk, dan mag hij de werknemer na twee jaar ziekte ontslaan. Voor die werknemer rest dan de WW en vervolgens een regeling op bijstandsniveau.

- Alleen duurzaam volledig arbeidsongeschikten komen nog in de WAO. Zij krijgen een hogere uitkering van 75 procent van het laatst verdiende loon. Volgens de SER betreft dat naar schatting zo'n 25.000 tot 30.000 werknemers per jaar;

- Wie wel volledig arbeidsongeschikt is, maar niet duurzaam volledig, krijgt geen WAO-uitkering. Vooral mensen met ziekten als een hernia, RSI of en burn-out zullen hieronder vallen. Zij maken vrijwel geen kans op een (aangepaste) baan, en komen dus in de WW en daarna in een regeling op bijstandsniveau. In het huidige systeem zijn jaarlijks 65.000 van de 100.000 nieuwe WAO-ers volledig arbeidsongeschikt.
Naar verwachting valt meer dan de helft van hen in de toekomst buiten de boot omdat ze niet duurzaam volledig arbeidsongeschikt zijn.

Onze conclusie is, dat het SER-voorstel wel een oplossing biedt voor de WAO-statistieken, maar niet voor de problemen van de arbeidsongeschikten.
Integendeel. Die problemen nemen alleen maar toe, doordat ten minste de helft van de arbeidsongeschikten naast hun ziekte of handicap te maken krijgt met een aanzienlijke verslechtering in inkomen ten opzichte van de huidige situatie. Het voorstel heeft ook grote gevolgen voor uw werk.
Keuringsartsen moeten gaan beoordelen of iemand duurzaam volledig arbeidsongeschikt is. Hoe? Met een glazen bol?
Het UWV krijgt daarnaast weliswaar minder WAO-ers, maar flink meer WW-ers te verwerken en de sociale dienst krijgt een hele lading (gedeeltelijk) arbeidsongeschikten in de bakken. Veel van die mensen zullen verontwaardigd zijn dat er voor hen geen WAO-uitkering meer is. U draagt daarvoor niet de minste verantwoordelijkheid, maar u krijgt wel de begrijpelijke woede van de mensen over u heen.

Wij zeggen: de WAO kan overeind blijven. De WAO móet overeind blijven. En wij roepen u op, u uit te spreken vóór het behoud van een sociale WAO, en tégen het voorstel van de SER. Als u onze bezwaren deelt, brengt u deze dan alstublieft over aan de verschillende partijen in de SER, de Tweede Kamer en de regering.

Terug naar Archief

U bent hier