h

SP zet in op referendum over RET

6 februari 2002

SP zet in op referendum over RET

Tomaat Persbericht Archief Tomaat

Rotterdam, 6-2-2002

In navolging van het Amsterdamse comité "Ons GVB geen NV", is de SP afdeling Rotterdam bezig met de voorbereiding van een mogelijk referendum over de RET.

Onder de leus "geef de RET niet uit handen" heeft de SP vorig jaar actie gevoerd tegen alle ontwikkelingen die moeten leiden tot verzelfstandiging of zelfs privatisering van de RET. Een RET als zelfstandige NV is een eerste vorm van privatisering van de onderneming. De gebruiker van het openbaar vervoer is daar niet bij gebaat. Tal van voorbeelden hebben inmiddels aangetoond en bewezen dat privatisering van een nutsvoorziening slecht is voor de consument. De gebruikers van de gedeeltelijk geprivatiseerde NS ondervinden die nadelen al jaren, vrijwel dagelijks.

Met de voorbereidingen voor een referendum wacht de SP niet op de uitkomst van een onderzoek van de Bestuursdienst en de RET. Met dit onderzoek, waartoe de gemeenteraad in december 2001 besloot, wordt gekeken naar de mogelijkheden voor een eventuele verzelfstandiging. De SP heeft een dergelijk onderzoek altijd zinloos gevonden.

Nu er opnieuw een bedrijfsplan voor de RET moet worden vastgesteld voor de periode 2002 tot 2006 blijkt uit alles dat de hele verzelfstandiging operatie de RET in de weg zit en veel energie en aandacht vraagt van de bedrijfsleiding. Energie en aandacht die hard nodig is om andere problemen bij de RET op te lossen.

Net als het Amsterdamse comité vindt de SP in Rotterdam dat verzelfstandiging, zoals gewenst door veel Rotterdamse politieke partijen, ook niet aansluit bij de ontwikkelingen in Europees verband; kort geleden is in Brussel een SP-motie aangenomen die grote steden ontslaat van de verplichting openbaar vervoer aan te besteden.

In Amsterdam leverde het ophalen van de benodigde 25.000 handtekeningen geen enkel probleem op. De verwachting is dat meer dan 70 % van de Amsterdammers zal stemmen tegen verzelfstandiging en privatisering van het GVB. De SP gaat ervan uit dat de uitkomst in Rotterdam hetzelfde zal zijn.

Voor meer informatie: Theo Cornelissen, telefoon: (010-)243 55 46 of 06-20 43 01 96, Mathijs Spaas, telefoon: (010-)243 55 41 of 06-20 50 94 49
actie logo 'Geef het openbaar vervoer niet uit handen.'

Reactie geven op bovenstaand initiatief? Dat kan!

Reactie Kevin Levie:
Het is belachelijk dat een goed werkend bedrijf zou _moeten_ verzelfstandigen, alleen omdat dat van hogerhand door de Europese Unie wordt opgelegd.
Niet alleen is het aan de landen afzonderlijk om te bepalen of zij hun openbaar vervoer willen privatiseren, maar ook is privatisering iets slechts op zich. Dat blijkt niet alleen uit de afschuwelijke verliezen van bedrijven als KPN en UPC, maar ook in de OV-branche bij bijvoorbeeld de NS en (vooral) het Britse spoornet.
Openbaar vervoer is een nutsvoorziening en dús een overheidstaak, en dat moet zo blijven.
Kevin Levie.

Reactie Harry van Kampen:
Ben zelf chauffeur bij connexxion streek standplaats Zwolle sedert 1981 en hoop dat dat liberale verpatsen weg gestemd gaat worden.
h.g. Harry van Kampen

Zie ook de actie 'Geeft het openbaar vervoer niet uit handen'

Terug naar Archief

U bent hier