h

Betreft: schriftelijke vragen over chloortransporten

12 februari 2002

Betreft: schriftelijke vragen over chloortransporten

Tomaat Schriftelijke vragen Tomaat
Archief

Betreft: schriftelijke vragen over chloortransporten

Geacht college,

Op vrijdag 8 februari zond het televisieprogramma Zembla een reportage uit over het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor.
In het programma kwamen deskundigen aan het woord die grote moeite hebben met het vervoer van chloor per trein vanwege het grote aantal slachtoffers dat valt bij een ramp met een trein.
Commandant Doppenberg van de regionale brandweer Drenthe heeft uitgesproken dat er bij een ramp niets anders rest dan de slachtoffers bergen en aan de rouwverwerking te beginnen.
Burgemeester Wallage van Groningen sprak in diezelfde uitzending zelfs uit dat er geen middelen zijn om de bevolking tegen een ramp met de chloortrein te beschermen. De algemene conclusie was dat de kans op een groot ongeluk toeneemt door allerlei factoren: slechter onderhoud aan het spoor, meer druk op de machinisten, verzelfstandigde NS bedrijven die langs elkaar heen werken, en een toenemend aantal onregelmatigheden bij het vervoer.

Naar aanleiding van de uitzending van Zembla en het bovenstaande heb ik de volgende vragen aan u:

1. Is het college op de hoogte van de inhoud van het programma Zembla van 8 februari jl.

2. Is het college het eens met de uitlatingen van commandant Doppenberg van de regionale brandweer Drenthe? Indien nee, waarom niet?

3. Is het college het eens met burgemeester Wallage van Groningen dat het mentaal niet te verkroppen is dat er geen middelen zijn om de bevolking tegen zo'n ramp te beschermen. Indien nee, waarom niet?

4. Is het college het met de SP en de deskundigen eens dat het niet verantwoord is het risico te lopen dat er een ongeluk met een chloortrein plaats kan vinden. Indien nee, waarom niet?

5. Indien ja, is het college bereid druk uit te oefenen op minister Pronk (VROM) de chloortransporten per spoor ogenblikkelijk te staken? Indien nee, waarom niet?

Hoogachtend, Mathijs Spaas, Gemeenteraadslid SP

Terug naar Archief

U bent hier