h

Collegiaal handelen vereist

29 januari 2002

Collegiaal handelen vereist

Betreft: schriftelijke vragen met een spoedeisend karakter

Rotterdam, 29 januari 2002

Geacht college van burgmeester & wethouders,

Sinds vrijdag 25 januari jongstleden bereiken ons berichten dat bij mensen in de bijstand de automatische kwijtschelding van het reinigingsrecht is stopgezet.
De oorzaak zou liggen in het feit dat de dienst Gemeentebelastingen Rotterdam problemen heeft met de invoering van de Euro.

De SP-fractie wil dat het college in haar vergadering van heden ingrijpt om ervoor te zorgen dat iedereen die daar recht op heeft niet nog langer voor extra kosten wordt geplaatst.

Daarom wil de SP-fractie dat uw college antwoord geeft op de volgende vragen en vandaag nog maatregelen neemt om de gedupeerden met onmiddellijke ingang te vrijwaren van verdere schade.

1. Kent het college de brief van de directeur Gemeentebelastingen Rotterdam aan de uitkeringsgerechtigden aangaande de stopzetting van de geautomatiseerde kwijtschelding van het Reinigingsrecht via de energienota?

2. Kan het college ons meedelen hoeveel uitkeringsgerechtigden deze brief ontvangen hebben?

3. Kan het college zich herinneren dat mede op aandringen van de SP overgegaan is tot een 100% kwijtscheldingsbeleid?

4. Kan het college zich indenken dat uitkeringsgerechtigden zich een extra uitgave van Euro 15,61 per maand niet kunnen veroorloven, omdat ze eerder geld tekortkomen dan over hebben?

5. Kan het college zich herinneren dat al vele jaren geleden besloten is tot invoering van de Euro per 1 januari 2002?

6. Had de dienst Gemeentebelastingen Rotterdam zich hierop dan niet eerder en beter moeten voorbereiden?

7. Kan het college er via een noodmaatregel, wellicht bij SoZaWe, alsnog voor zorgen dat deze misser van de dienst Gemeentebelastingen wordt teruggedraaid?

8. Of zou in ieder geval iedereen die in december 2001 recht had op automatische kwijtschelding het voordeel van de twijfel kunnen krijgen en alsnog kwijtschelding worden verleend, tot na toetsing mocht blijken dat hier geen recht (meer) op is?

9. Kortom kan het college er als de wiedeweerga voor zorgen dat deze blunder wordt hersteld?

Met vriendelijke groet, Theo Cornelissen Fractievoorzitter SP in de gemeenteraad van Rotterdam

Zie ook Persberichten

Terug naar Archief

U bent hier