h

Verleden, heden, toekomst.

11 december 2001

Verleden, heden, toekomst.

Inbreng SP fractie begroting 2002 van de deelgemeente Feijenoord, eerste termijn.

Verleden.
Veel, heel veel, van wat wij hier vorig jaar gezegd hebben, zou ik hier zo kunnen herhalen.
Bijvoorbeeld het hele verhaal over de 30-km zones, de speelplekken, de werkplaats van Sanfort en Zo, maatschappelijk werk, de (deel)gemeentelijke diensten etc.

Laat mij er dan een paar punten uithalen, gewoon om uw geheugen op te frissen: Vorig jaar vroegen we om 33.000,- gulden structurele subsidie voor Sanfort en Zo. U heeft het ze niet gegeven, maar ze zitten nog steeds op de financiële schopstoel. Hun zoektocht naar geld om dit uitstekende project draaiende te houden komt neer op een Kastje-Muur verhaal.
Schande zou ik zeggen! Ga er eens kijken mensen! Praat eens met de dak en thuislozen die daar werken! Dan weet u ook waarover ik het heb. Waarom krijgen ze geen subsidie van ons? De deelgemeente geeft jaarlijks meer uit aan onnodige relatiegeschenken dan wat dit project nodig heeft op jaarbasis! Motie Sanfort en Zo

Nog een voorbeeld: Vorig jaar deed mevrouw Steenbergen bij de behandeling van de lopende begroting de uitspraak dat dit jaar al 50% van onze wijken 30km zones zouden zijn, zoals afgesproken in het convenant tussen VNG(Vereniging Nederlandse Gemeenten) en 3VO (voormalig Veilig Verkeer Nederland). Ze heeft dit later off-record wel terug genomen, want we zijn er nog niet. Eigenlijk zou ze hier publiekelijk moeten zeggen dat ze het bij het verkeerde eind had. Er was dus vorig jaar geen goede reden, anders dan een financiële (en dat is een kwestie van keuzes), om onze motie daarover van tafel te vegen. En we moeten nog maar afwachten of we volgend jaar genoeg geld van de gemeente krijgen om door te gaan. Anders stokt de uitbreiding van het aantal 30-km zones hier en nu.
Is dit geld er al?

Heden.
Veel is er niet veranderd. Vorig jaar zaten er ook vrijwel alleen mensen op de publieke tribune die hier waren voor hun vak. En niet uit interesse voor de politiek. Dat is niet zo raar als de politiek een beetje in een eigen wereld opereert, een vacuüm met weinig raakvlakken met de echte wereld. Vandaar dat ook steeds minder mensen zich interesseren in wat wij hier vanavond doen. Morgen staat er een lauw stukkie in de krant, en dat was het dan, op naar het volgende onzichtbare jaar.
Wij vinden het een goed idee om eens aan de mensen uit deze deelgemeente te vragen: "Waar moet de politiek het over hebben? Waar moet de raad echt is een keertje over praten?"
Zou leuk zijn, bepaald de burger is een keertje wat de politiek moet doen, in plaats van andersom. Dus vandaag roep ik iedereen op om aan de raad te laten weten waar ze echt over moeten praten, waar ze echt over moeten beslissen, waar het echt om gaat. Motie Extra raad

Toekomst.
2002, Het jaar van de Euro die van ons allemaal wordt. Alleen een beetje meer van een paar- en een beetje minder van een heleboel mensen. En heel veel van die mensen die een 'beetje' minder krijgen, wonen hier, in onze deelgemeente. Dat weet u. Alleen, bent u er ook van doordrongen? U laat tenslotte wel toe dat de goedkope woning voorraad afneemt. In ieder geval heb ik u daarover nog nooit luidkeels horen protesteren. Misschien doet u dat wel, ergens in een achteraf kamertje, maar heb nou eens het lef dat hardop te zeggen: "In onze deelgemeente geen sloop meer van goedkope woningen, en zeker geen bouw van dure koop!". Motie Woningen.
Natuurlijk wordt zo'n beslissing meteen herroepen door de gemeente Rotterdam, maar dat toont dan gelijk de zwakte aan van de deelgemeentelijke bestuurslaag. Alle wezenlijke beslissingen die onze burgers echt raken, worden elders genomen en niet hier in deze raad. Burgernabij bestuur klinkt leuk, maar als dat betekend dat de burger nog steeds niet gehoord wordt als het er werkelijk om draait, is het een zinloze exercitie. We moeten dan ook nog meer en nog sneller toewerken naar burger bestuur, dus in plaats van voor de burger, door de burger.

2002, Het jaar van de verkiezingen. Het jaar van de grote beloften. Beloften waar nu alvast geld voor wordt gereserveerd, zodat het nieuwe dagelijks bestuur straks goede sier kan maken met geld wat nu bespaard wordt. Belachelijk! De burger een sigaar uit eigen doos geven, lekker makkelijk. Wij hopen dan ook dat veel kiezers daar op 6 maart 2002 niet instinken. Want u rekent zich nu al rijk, maar u kan straks voor een verrassing komen te staan! Tonnen worden er uitgetrokken om mensen naar de stembus te krijgen, maar dat helpt natuurlijk geen zier als je de mensen die hier wonen niet serieus neemt.

2002, Het jaar waarin helaas het maatschappelijk werk weer op stevige benen gezet moet worden. Want het maatschappelijk werknetwerk is, en blijft, heel hard nodig in onze wijken. Het debacle rondom het OdF toont duidelijk aan dat de deelgemeente keiharde kwaliteitseisen moeten stellen aan door ons gesubsidieerde uitvoerende diensten. En dan niet zozeer aan de mensen op de werkvloer, want die doen ondanks de tegenwerking vanuit allerlei hoeken vaak hun stinkende best hun werk goed uit te voeren. Nee het is, zoals we vorig jaar al zeiden, de goedbetaalde management laag die de steken laat vallen. En dat geld niet alleen voor onze deelgemeentelijke- , maar zeker ook voor de gemeentelijke diensten. Want is het openbaar vervoer verbeterd? Dacht het niet! Worden de straten en pleinen beter schoongehouden? Wederom: dacht het niet. Wordt het groen beter onderhouden? Nee dus. En ga zo maar door. Kunt u ons beloven dat de druk op deze diensten opgevoerd wordt, net zo lang totdat zij hun taken naar behoren uitvoeren?

2002, Het jaar waarin onze deelgemeente eindelijk schoner wordt? Of veiliger? Of groener?
We hopen het. Maar we hebben er een hard hoofd in. Uit de begroting voor 2002 die nu voor ons ligt komt een beeld naar voren dat veel lijkt op de tent draaiende houden en geen echte keuzes maken. Veel mooie woorden maar halve daden. Waarom wordt er volgend jaar minder ipv. meer uitgetrokken voor het openbaar groen? Of voldoen we ineens aan de stedelijke groennorm? Waarom is er opeens minder geld voor onderwijs? En waarom wordt er bezuinigd op cultuur? Omdat het volgend jaar geen culturele hoofdstad jaar meer is?
Nee, dit bestuur kiest ervoor om geld te sparen voor later. Een nobel streven als je het wat breder hebt (en volgens u zelf hebben we het niet breed als deelgemeente!) maar als het betekend dat er hoogstnoodzakelijke investeringen achterwege gelaten worden, is het natuurlijk het paard achter de wagen spannen.

Dame en heren van het dagelijks bestuur, ik roep u op om antwoord te geven op onze vragen, al ben ik bang dat het bij loze woorden blijft.

U bent hier