h

Vragen Stort van Troost

31 mei 2001

Vragen Stort van Troost

Vragen Archief

 

Aan het college van Burgemeester en Wethouders
Coolsingel 40
3011 AD Rotterdam

Betreft: schriftelijke vragen ter mondelinge beantwoording in de vergadering van de gemeenteraad Rotterdam op 31 mei 2001

Rotterdam, 31 mei 2001

Geacht college,

De Biesbosch is ons niet alleen bekend als één van de kostbaarste natuurgebieden in Nederland. Voor Rotterdam en omstreken onttrekt het Waterbedrijf Europoort er voor een groot deel haar water.
De Biesbosch wordt gebruikt voor de voorzuivering en de ontharding van ons drinkwater. Helaas wordt de Biesbosch bedreigd. Een ernstig feit dat zelfs door Provinciale Staten van Zuid Holland algemeen wordt erkend.
In de polder Stededijk aan de Merwede ligt namelijk de "Stort van Troost" waar in de jaren zestig tot midden jaren tachtig van de vorige eeuw veel gevaarlijk afval terecht is gekomen.
De grootste leverancier van het afval was Shell. Aan het eind van de vorige eeuw is bekend geworden dat de stortplaats lekt naar het grondwater. Daarom worden er sinds eind 1999 tal van consumentenacties gevoerd, om Shell ertoe te bewegen een substantiele bijdrage te leveren in de noodzakelijke sanering.
Shell zegt wel kennis en kunde beschikbaar te willen stellen, maar is zelf niet bereid om financieel over de brug te komen en haar maatschappelijke verantwoording hierin te nemen.

Op 21 maart heeft het SP MilieuAlarmteam de gemeenteraad een brief hierover geschreven.
(De gemeenteraadsfractie heeft de brief een tweede maal moeten aanbieden om hem op de doorlopende lijst te krijgen.)
In de brief wordt aan de raad gevraagd medewerking te verlenen in het tot de verntwoording roepen van Shell.

1. Waarom heeft u besloten de genoemde brief slechts ter kennisname aan te nemen en was u dus niet van zins een inhoudelijke reactie er op te geven?

2. Bent u het met de SP eens dat ook bij de Stort van Troost de vervuiler dient te betalen?

3. Bent u het met de SP-fractie eens, dat wij als Rotterdamse raad een signaal af moeten geven aan Shell om haar maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen in het saneren van de Stort van Troost?

4. Wilt u zich scharen achter de consumentenactie "Rij Shell Voorbij" en zult u dus een moreel beroep op onze ambtenaren doen voorlopig ook de Shellpompen voorbij te rijden en Shell hiervan op de hoogte stellen?

In afwachting op uw positieve beantwoording, met vriendelijke groet, Mathijs Spaas SP gemeenteraadslid

Zie ook: Dossier Stort van Troost

U bent hier