h

Rotterdam, 9 maart 2001

9 maart 2001

Rotterdam, 9 maart 2001

Persberichten Archief

Rotterdam, 9 maart 2001

SP opent klachtentelefoon WVG

De SP gaat van 12 t/m 16 maart opnieuw actie voeren tegen de misstanden rondom de Wet Voorzieningen Gehandicapten (WVG).Mensen kunnen in die week hun klachten en ervaringen met de WVG doorgeven.
De wet trad op 1 april 1994 in werking en heeft sindsdien voor meer ellende dan rechtvaardigheid gezorgd. De problemen met de WVG kwamen al snel aan het licht. Reden was, dat elke gemeente zijn eigen regels mocht maken. Daarnaast bleek er veel te weinig geld beschikbaar te zijn voor een eerlijke en goede uitvoering van de wet.
Met de invoering van de WVG kregen naast gehandicapten ook ouderen recht op speciale voorzieningen, zoals een vergoeding voor vervoerskosten. Het aantal aanvragers steeg explosief, maar het budget werd met geen cent verhoogd.
Gevolg: complete chaos. Gemeenten gingen zelf hoge bijdragen vragen voor diverse voorzieningen en schaften in sommige gevallen zelfs de vervoersvoorziening af. Daarom organiseerde de SP al in het najaar van 1994 een landelijke klachtenweek.
Het resultaat was een zwartboek met duizenden schrijnende verhalen en een demonstratie in Den Haag. Onder druk van het massale protest kwam de regering met -een beetje- extra geld. Ook kwam er een verbod op de eigen bijdragen van gemeenten.
Inmiddels bestaat de WVG zeven jaar. Zeven jaar waarin er niets in positieve zin veranderd is.
Nog steeds is de WVG voor velen een bron van ellende. Hoewel er inmiddels voldoende geld te verdelen valt, gaat er nog steeds veel te weinig geld naar gehandicaptenvoorzieningen. Om dit aan de kaak te stellen, organiseert de SP opnieuw een landelijke actieweek.
Graag horen wij uw problemen met de WVG. Gezamenlijk kunnen we echte druk uitoefenen op de gemeente en het Rijk!
Neem contact met ons op. Van 12 t/m 16 maart kunt u bellen tussen 16.00 en 20.00 uur naar tel. (010) 2435010, of faxen naar faxnummer (010) 2435018,
of stuur een brief met uw klachten naar: SP afdeling Rotterdam, Agniesestraat 36a, 3032 TM Rotterdam.
Overigens kunt u de hele week E-mailen naar rotterdam@sp.nl, of onze website bezoeken en daar een standaard WVG klachtenformulier invullen.
U vindt dit op: www.sp.nl/rotterdam/actie/wvg.stm

Zie ook Actie WVG

U bent hier