h

RTL Nieuws: Rotterdamse SP tegen 'kliklijn' bijstandsfraude: 'Soort Noord-Korea'

17 juni 2024

RTL Nieuws: Rotterdamse SP tegen 'kliklijn' bijstandsfraude: 'Soort Noord-Korea'

RTL Nieuws: 'De gemeente Rotterdam heeft vorig jaar 650.000 euro aan uitgekeerde bijstandsgelden teruggeëist van mensen die door buurtgenoten werden gemeld als mogelijke fraudeurs. Dat blijkt uit de Monitor Werk & Inkomen die de havenstad recent heeft gedeeld.'

RTL: 'Theo Coskun, fractievoorzitter van de Rotterdamse SP, wil de kliklijn het liefst afschaffen. "We zijn tegen een samenleving die klikt. Dit zijn bijna Noord-Koreaanse toestanden." Volgens Coskun heeft de toeslagenaffaire de negatieve kant laten zien van het onterecht aanwijzen van toeslagenfraudeurs. "Dat kost miljarden om recht te draaien.

De fractievoorzitter wil bijstandsfraude graag aanpakken, maar ziet meer heil in het laten opsporen van fraude door professionals - zoals ambtenaren en de politie. Die cijfers blijken ook een stuk nauwkeuriger: bij 55 procent van de meldingen door professionals was er inderdaad sprake van uitkeringsfraude.

SP'er Coskun is vooral bang dat mensen bij voorbaat al als verdachte worden gezien. "Honderden mensen zijn onterecht als bijstandsfraudeur gemeld. Buren worden hiermee opgeroepen om elkaar in de gaten te houden. Je creëert een samenleving waarbij mensen bang worden dat ze worden verklikt."

U bent hier