h

Rotterdam kapt met SyRI

4 juli 2019

Rotterdam kapt met SyRI

De gemeente Rotterdam maakt niet verder gebruik van het fraude-opsporingsinstrument Systeem Risico-Indicatie (SyRI). Dat schrijft burgemeester Ahmed Aboutaleb aan de gemeenteraad. Het blijft te onduidelijk of het systeem voldoet aan de privacywetgeving.

'Niet transparant'

Het besluit van Aboutaleb komt een dag nadat de PvdA-fractie zich ook tegen SyRI keerde. De coalitiepartij wilde in navolging van oppositiepartij SP dat de gemeente stopt met gebruik maken van het omstreden instrument. ‘Het instrument is niet transparant met betrekking tot de data die worden gebruikt en aan elkaar worden gekoppeld. Daardoor is door ons als raad ook niet goed te controleren of de aanpak in overeenstemming is met privacywetgeving’, liet PvdA-raadslid Duygu Yildirim weten, enkele uren voor Aboutaleb de raad informeerde over de beëindiging van het werken met SyRI.

'Digitale sleepnet-methode'

SP-fractievoorzitter Aart van Zevenbergen reageert verheugt op het nieuws. ‘Dit betekent dat het college eindelijk inziet dat dit niet kan. Ik ben vooral heel blij voor de bewoners van Bloemhof en Hillesluis.’ Donderdag komt het onderwerp nog aan bod in de gemeenteraad. ‘Ik wil dan graag toegezegd krijgen dat een digitale sleepnet-methode als deze nóóit meer gebruikt wordt in Rotterdam’, aldus Van Zevenbergen. ‘Met fraudebestrijding is niets mis, maar het moet wel op een nette manier.’

bron: binnenlandsbestuur.nl

U bent hier