Geen openheid over doelen afgelast SyRI-onderzoek in Rotterdam
Geen openheid over doelen afgelast SyRI-onderzoek in Rotterdam
Bij voorbaat verdacht: 'Zo wilde de SP weten om welke politie- en zorggegevens het ging in het afgelaste onderzoek, en hoe deze hadden moeten bijdragen aan het opsporen van bijstandsfraude. Hoewel SyRI heel veel gegevens over burgers mag gebruiken, heeft het ministerie altijd volgehouden dat bijzondere persoonsgegevens zoals justitiële en medische gegevens daar niet toe behoorden.'
Aart van Zevenbergen, fractievoorzitter van de SP Rotterdam, vindt de antwoorden zeer onbevredigend: “Hoewel burgemeester Aboutaleb in het gemeenteraadsdebat had aangegeven dat er politie- en zorggegevens in de operationele fase van het onderzoek zouden worden gebruikt, krijgen we bij navraag geen duidelijkheid over het doel hierachter. Uit het antwoord op onze vragen zou duidelijk moeten worden op welke veel verregaandere, zorgwekkende manier SyRI zou worden gebruikt. Het college geeft echter niet thuis.”
De SP trekt een vergelijkbare conclusie: “Onze algemene indruk is dat het college niets meer wil vrijgeven over de werking en inzet van SyRI. Net als bij de beantwoording van onze initiële vragen over SyRI, zijn deze antwoorden ook nagenoeg nietszeggend of ontwijkend en roepen ze juist meer vragen op. Voor onze fractie is het duidelijk geworden dat SyRI voor meerdere, deels heimelijke doeleinden zou worden ingezet. SyRI is daarom simpelweg niet transparant en niet controleerbaar en daarom blijven we tegen elke vorm van gebruik van SyRI.”
“De vertrouwensrelatie tussen burger en overheid wordt geschaad als de overheid rücksichtslos alle soorten gegevens koppelt en daarmee massaal burgers verdacht maakt. Een oncontroleerbaar systeem als SyRI is helemaal niet nodig voor fraudebestrijding. Er zijn namelijk allerlei andere methodes om fraude op te sporen die de rechten van burgers niet massaal schenden.De inzet van SyRI is in huidige vorm stopgezet in Rotterdam, maar de Rotterdamse SP fractie blijft waken voor toekomstig gebruik van SyRI en andere digitale snufjes waarmee burgers onrechtvaardig worden behandeld.”