AD: SP Fractie plaatst vraagtekens bij verzet tegen opvanglocatie Nesselande
AD: SP Fractie plaatst vraagtekens bij verzet tegen opvanglocatie Nesselande
AD: "Een opvang voor vluchtelingen afblazen vanwege een paar tegenstanders met goede connecties op het stadhuis? Dat mag niet mogelijk zijn, vinden vijf Rotterdamse gemeenteraadsfracties. Toch is dat volgens hen precies wat er achter de schermen in Nesselande is gebeurd.
Begin juni deed zich een merkwaardige kwestie voor. Op woensdag ontvingen bewoners van de René Magrittestraat een brief waarin stond dat er een opvang voor twintig minderjarige asielzoekers in hun straat zou komen. De dag erna kregen zij opnieuw een brief van de gemeente, dit keer met excuses: de opvang gaat toch niet door.
Hoe dat kan? Er lag een brief klaar ‘voor het geval dat’, maar die had nooit verstuurd mogen worden. Een vervelend misverstand, aldus de eerste verklaring van de gemeente Rotterdam. GroenLinks, PvdA, ChristenUnie, BIJ1 en SP nemen echter geen genoegen met die verklaring.
Dus vroegen ze de verantwoordelijke wethouder Faouzi Achbar (DENK) tijdens verschillende vergaderingen herhaaldelijk om uitleg. ,,Maar die blijft heel onduidelijk over hoe dit heeft kunnen gebeuren”, zegt raadslid Larissa Vlieger van GroenLinks. ,,Hij heeft zijn verhaal wel vijf keer gewijzigd. We weten nog steeds niet welke keuzes er precies zijn gemaakt en waarom.” Daarom hebben de partijen een lange lijst met aanvullende schriftelijke vragen opgesteld.
Te veel weerstand
Dat de gemeente de hoekwoning aan de René Magrittestraat op het oog had als opvanghuis, staat buiten kijf. ,,Volgens de wethouder was het zelfs de perfecte locatie, omdat het aan alle voorwaarden voldeed”, zegt Theo Coşkun van de SP. ,,Maar het college heeft het plan vervolgens afgeschoten omdat er in Nesselande te veel weerstand zou zijn. Wij hebben daar echter onze twijfels over, volgens ons is dat helemaal niet onderzocht.”
In vergaderingen heeft de wethouder aangegeven dat het plan voor de opvang is stopgezet naar aanleiding van negatieve reacties op internet en een gesprek met twee personen. ,,Ik weet niet wie dat zijn, maar die moeten dan wel heel belangrijk zijn”, zegt Vlieger. Op internetfora wordt gewezen naar leden van Leefbaar Rotterdam die in Nesselande wonen. ,,Ik kan dat niet staven, maar wij hebben wel de indruk dat het om bewoners gaat met korte lijnen naar het stadhuis.”
Ook Coşkun heeft zijn vraagtekens. ,,Ik ben van mening dat je niet moet zwichten als een of twee mensen bezwaar maken”, zegt hij. ,,Ik verwacht dat als je in Nesselande aanklopt je juist veel positieve reacties zult krijgen van mensen die graag deze jongeren willen helpen. Het gaat ook niet over een enorme opvang, maar om twintig jongeren.” De woning in kwestie was bovendien al eerder in gebruik voor de opvang voor kwetsbare jongeren. ,,De buurt is dus al iets dergelijks gewend”, merkt Vlieger op.
Ontoegankelijk
De vijf fracties zijn bovendien van mening dat een wijk zich niet op voorhand ‘ontoegankelijk’ mag verklaren voor de opvang van vluchtelingen. ,,De volgende keer maakt iemand bezwaar in Overschie en reageert de gemeente hetzelfde. Rotterdam moet bereid zijn om zijn aandeel te nemen in de opvang van asielzoekers”, zegt Coşkun.
Vlieger benadrukt verder dat er een protocol bestaat voor het huisvesten van bijzondere doelgroepen zonder voorafgaande toestemming. ,,In dat geval ga je pas na de beslissing in gesprek met de wijk", zegt ze. ,,We vinden het niet wenselijk dat een project niet doorgaat als één of twee mensen iets niet willen. Daarmee creëer je een oneerlijk speelveld ten opzichte van andere wijken die minder goede relaties onderhouden met het stadhuis.”
De gemeente Rotterdam komt na de zomervakantie met antwoorden op de vragen van GroenLinks, PvdA, ChristenUnie, BIJ1 en SP."
Uit: AD, 5 augustus 2024