h

"PvdA en Leefbaar breken alle voorzieningen af"

12 maart 2014

"PvdA en Leefbaar breken alle voorzieningen af"

"Het kabinet van PvdA en VVD wil alle sociale voorzieningen in Nederland afbreken. De Rotterdamse PvdA voert dat braaf uit. VVD en Leefbaar Rotterdam willen alleen nog maar meer bezuinigen. Er is maar één partij die strijdt tegen de afbraak: de SP." Dat zei een scherpe SP-lijsttrekker Leo de Kleijn tijdens het lijsttrekkersdebat van LOKAAL, dinsdagavond in het DE-café.

In de eerste ronde van het debat, over zorg, maakte De Kleijn het met name PvdA-lijsttrekker Hamit Karakus moeilijk. "De PvdA in Rotterdam loopt voorop in de kabinetsplannen om veertig procent op de thuiszorg te bezuinigen, en heeft zelf alvast 17 miljoen bezuinigd. Het is bizar dat je je nog een sociale partij durft te noemen!" Zowel Karakus als Leefbaar-lijsttrekker Joost Eerdmans ontweken herhaaldelijk de vraag of zij vonden dat de bezuinigingen in de thuiszorg moesten doorgaan.

Karakus ontweek ook opnieuw de uitnodiging van Leo de Kleijn om met hem in debat te gaan over een sociaal Rotterdam. Karakus wilde "niet de strijd aangaan tussen PvdA en SP wie de meest sociale partij is". Wie die strijd zou winnen werd nog eens duidelijk toen het debat ging over werkloosheid. Toen de VVD pleitte voor een verdere versobering van de bijstand en Leefbaar de liberalen daarin steunde, mengde Karakus zich nauwelijks in de discussie. De Kleijn veroordeelde de 'race to the bottom' van de rechtse partijen, en pleitte voor een verhoging van het minimumloon in plaats van een verlaging van de bijstand.

Het laatste deel van het debat ging over veiligheid. Leefbaar Rotterdam wil bepaalde groepen eruit pikken bij fouilleeracties. Dat zou erop neerkomen dat Marokkaanse of Antilliaanse jongeren vaker door de politie aangehouden worden, alleen vanwege hun afkomst. De SP-lijsttrekker sprak zich uit tegen een veiligheidsbeleid waarvan mensen die niets verkeerd doen voortdurend last hebben, en pleitte ervoor de maatregelen van de afgelopen jaren opnieuw tegen het licht te houden en alleen te behouden wat effectief is.

Met nog acht dagen te gaan tot de verkiezingen riep Leo de Kleijn iedereen op vooral te gaan stemmen: "Veel mensen blijven thuis omdat ze hun buik vol hebben van de huidige politiek. Dat snap ik: dat heb ik namelijk ook. Maar alleen als je gaat stemmen verandert er iets, en alleen als de SP groot genoeg wordt kunnen we afrekenen met de asociale politiek van dit moment."

U bent hier