h

SP steunt boycotactie Israelische producten

26 september 2009

SP steunt boycotactie Israelische producten

Bijna zevenhonderd klanten van Albert Heijn op te Lijnbaanplein hebben vrijdag 25 september middels een protestkaart laten weten niet langer dadels van het merk Jordan River, fruit van Carmel en Jaffa of andere producten afkomstig uit Israel te kopen. Zij dringen erop aan dat ’s lands grootste kuidenier deze de producten uit de schappen weert, totdat Israel het internationale recht respecteert.De actie maakt deel uit van de landelijke campagne Koop geen Israelische Apartheid, en wordt in Rotterdam ondersteund door het Rotterdams Palestina Komitee en de plaatselijke SP afdeling.

Handtekeningen ophalen om AH te overtuigen

Doel van de actie is helder: Israel onder druk zetten om op te houden met de illegale bezetting, ontmanteling van nederzettingen en muur in gang te zetten, op te houden met de blokkade van Gaza en daarmee: het apartheidssysteemte staken. Het actiemodel is geïnspireerd op de anti-apartheidsactie destijds tegen Zuid-Afrika. De wereldwijde boycotbeweging is een antwoord op verzoeken van meer dan 170 Palestijnse vakbonden, universiteiten en mensenrechtenorganisaties.

Israel stichtte een staat in een land dat al bewoners had, en was zich daar ten volle van bewust. De Nakba, of catastophe van 1948 kostte vele Palestijnse burgers het leven. Honderden Palestijnse dorpen werden met de grond gelijkgemaakt en honderdduizenden mensen werden uit hun huizen verdreven. Nog steeds weigert Israel de vluchtelingen te laten terugkeren. Het enige dat hen rest zijn de sleutels van hun woningen of de eigendomspapieren van hun land.

Tot op vandaag gaat de kolonisatie door en breidt Israel de illegale nederzettingen op Westelijke Jordaanoever uit, ondanks de internationale kritiek. Land van Palestijnse families wordt simpelweg afgepakt, hun huizen worden zonder pardon gesloopt.

Handtekeningen ophalen om AH te overtuigen 2

De Apartheidsmuur, vijf jaar geleden veroordeeld door het Internationale Gerechtshof in Den Haag, scheidt boeren van hun land, studenten van hun scholen, families van elkaar en maakt handel tussen de steden op de Westoever onmogelijk. De muur, die niet op Israelisch maar op Palestijns grondgebied staat en zo vele kilometers land bij Israel trekt, heeft niets met bestrijding van terrorisme te maken, maar alles met landjepik en het ontwrichten van de Palestijnse economie. Vreedzame protesten van de burgerbevolking worden met geweld uiteengeslagen.

In Israel wordt aan Palestijnen met Israelisch staatsburgerschap rechten onthouden die hun joodse medeburgers wel hebben: het recht te trouwen met iemand van buiten Israel of het recht te te bouwen op hun eigen land. Ook van Palestijns-Israeli’s wordt grond afgenomen en overgedragen aan het Joods Nationaal Fonds, dat het uitsluitend aan joods-Israeli’s verpacht.

Gaza is een openluchtgevangenis die voor, tijdens en na de gruwelijke bombardementen van eind vorig jaar, die aan 1300 mensen het leven kostte, potdicht zit. Israel weigert simpelweg om voldoende voedsel en medicijnen toe te laten. Letterlijker kun je de term ‘sterfhuisconstructie’ niet nemen.

Israel draait iedere vorm van Palestijns economisch leven de nek om, en gaat er zelf met de vruchten van de bezetting vandoor. Landbouwproducten uit de nederzettingen worden met ‘produce of Israel’-label in Europa en de Verenigde Staten verkocht. Agrexco, voor 51 procent staatseigendom, exporteert groenten en fruit onder de merknaam Carmel, dat voor een aanzienlijk deel afkomstig is van geconfisqueerde gronden in de Jordaanvallei. De bezette gebieden maken geen deel uit van de staat Israel, en producten als zodanig labelen is fraude. Voor dit staaltje kolonialisme krijgt Israel van de EU ook nog een aanzienlijk handelsvoordeel. Export van Palestijnse producten wordt onmogelijk gemaakt, waardoor de Palestijnse economie nog verder in het slop raakt.

handtekening zetten

Tot nu toe hebben de woorden en de oordelen van de regering Obama en de EU niets opgeleverd, zelfs geen bevriezing van de nederzettingenbouw, laat staan tot terugtrekking uit de bezette gebieden. Wereldwijd dringen burgers bij hun overheden en bedrijfsleven aan op boycot, desinvesterig en sancties. Druk van buitenaf zou, net als in Zuid-Afrika, ook het Israelisch apartheidsregime wel eens op knieën kunnen krijgen en de Palestijnen hun recht op zelfbeschikking geven.

palestina-komitee.nl

U bent hier