h

Rotterdam laat zich niet uit elkaar spelen

17 november 2015

Rotterdam laat zich niet uit elkaar spelen

Foto: Christine de Vos

Zo'n 600 mensen verzamelden zich maandagavond op het Vredesplein in Rotterdam. Islamitische, christelijke, joodse en atheïstische Rotterdammers, leden en vertegenwoordigers van de SP en andere politieke partijen, en tal van anderen kwamen er samen. Om stil te staan bij de aanslagen van vorige week en om duidelijk te maken: in Rotterdam geven we haat en geweld geen kans en willen we samen-leven.

Vrijdagavond vielen er 129 doden bij de aanslagen in Parijs, en raakten honderden mensen gewond. Een dag eerder vielen er 43 slachtoffers bij aanslagen in Beiroet, en 21 bij een aanslag in Bagdad. Alle aanslagen worden opgeëist door IS. De Rotterdamse SP en heel Rotterdam leeft mee met alle slachtoffers en nabestaanden.

Voor Europa komt de oorlog in Syrië en de opmars van IS met deze aanslagen heel dichtbij. Voor de 4 miljoen Syriërs die op de vlucht sloegen en voor hen die één van de honderdduizenden slachtoffers kennen, is die oorlog al heel lang dichtbij. Nederland en Europa kan veel meer doen om het geweld in Syrië te stoppen: door een andere buitenlandse politiek te voeren, en door om te beginnen de wapenhandel naar Saudi-Arabië en Qatar te stoppen en de geldstromen van IS af te snijden.

Extreemrechts grijpt de aanslagen aan om verdeeldheid te zaaien. Dat is precies wat IS ook wil. De meeste mensen in onze stad trappen daar gelukkig niet in. Veel vluchtelingen komen juist hierheen om aan het geweld van IS en andere radicalen te ontsnappen. En vrijwel alle 625.000 inwoners van deze stad - ongeacht hun geloof of afkomst - laten iedere dag opnieuw zien dat ze hetzelfde willen: in vrede en vrijheid leven. Laat dat het Rotterdamse antwoord zijn op deze vreselijke aanslagen: laten we samen een vuist maken tegen iedere vorm van uitsluiting, haat en geweld.

Kevin Levie, voorzitter SP Rotterdam
 

U bent hier