h

Vreewijk vreest de sloopkogel weer

10 augustus 2015

Vreewijk vreest de sloopkogel weer

Foto: Liesbeth Hoogenboom
Onlangs hebben alle raadsfracties een brief ontvangen van bezorgde bewoners uit Vreewijk. Hieruit blijkt dat woningbouwcorporatie Havensteder weer het ondeugdelijke plan heeft opgevat om te gaan slopen in, als beschermd stadsgezicht aangewezen, Tuindorp Vreewijk. Na een lange strijd hebben bewoners de sloopkogel weten te mijden. Nu vrezen de Vreewijkers de sloopkogel opnieuw. De SP-fractie en CU-SGP hebben schriftelijke vragen aan het college gesteld hierover.

De SP en CU-SGP zijn erg geschrokken van dit slopende nieuws. Jarenlang is er gestreden voor behoud van de wijk en met succes: op 16 februari 2012 is Tuindorp Vreewijk door het Rijk aangewezen tot beschermd stadsgezicht, met Rijks- en Gemeentelijke monumenten. 

Voldoende grote woningen

De SP is altijd een grote voorstander geweest voor het behoud van de karakteristieke sociale huurwoningen in Vreewijk: een van de eerste tuinsteden met een voorbeeldfunctie voor de vooroorlogse volkshuisvesting. SP-raadslid Querien Velter: 'Opvallend dat Havensteder juist in de Valkeniersbuurt wil gaan slopen voor 'grotere' gezins-woningen. In dit deel van de wijk zijn namelijk al genoeg gezinswoningen.'  Recentelijk werd ook bekend dat het naastgelegen Zuiderziekenhuis-terrein wordt herontwikkeld, een project met veel gezinswoningen.

De gemeente Rotterdam is samenwerkingspartner van  het Rijk in de aanpak van de wijk, onder de noemer Vreewijk Verder. De doelstelling is om in vijftien jaar 1300 woningen in Vreewijk te verbeteren. Hiervoor werd in 2012 ook een convenant ondertekend door alle partijen (inclusief woningcorporatie). De SP wil onder meer weten in hoeverre deze afspraak wordt nageleefd.

Wat is 'beschermd stadsgezicht' waard?

Vreewijk is een beschermd stadsgezicht, de SP vraagt zich dan ook af wat de status hiervan is als Havensteder de sloopkogel mag gaan hanteren. Velter: 'Iedereen dacht dat deze status een soort extra bescherming was tegen de dreiging van sloop. Wat is zo'n beschermde status waard als je hem blijkbaar als als gemeente en corporatie weer aan je laars kan lappen?'

U bent hier