h

Piet Koole: The Day After

19 mei 2015

Piet Koole: The Day After

Foto: SP
Toen op 18 juni 2013 de gebiedscommissies werden aangekondigd in Rotterdam als alternatief voor de deelraden klonken er verschillende geluiden. Sommige waren blij dat de politiek nu op de Coolsingel zou worden bedreven en niet meer in de wijken. Daar zouden de nieuwe commissies een totaal nieuwe rol gaan invullen. Namelijk het ondersteunen van de bewoners door van het stimuleren en honoreren van bewonersinitiatieven en het adviseren van de raad op de Coolsingel. 

In januari, nadat ik 18 jaar was geworden, mocht ik zitting nemen in de gebiedscommissie Hillegersberg Schiebroek. Een klein jaar daarvoor had de SP in Hillegersberg Schiebroek een zetel in de wacht gesleept. In een interview na mijn verkiezing maakte ik eens het statement 'Ik ga niet de politiek in', het tijdperk van de deelraden was immers voorbij en in de gebiedscommissies ging het toch vooral om de stem en betrokkenheid van bewoners en niet om de stem van de oude politiek.

Aanloopproblemen

Terwijl ik mij, toen ik nog 17 was, in de schaduw van Jelle Tiernego warm liep en mijn eerste ervaringen op deed, zag ik dat in de gebiedscommissie Hillegersberg Schiebroek de nieuwe situatie toch iets anders uitpakte dan ik had gehoopt. De nieuwe positie en bevoegdheden drongen nog niet helemaal door bij de oude dagelijks bestuurders. Het was toch een commissie die, vond ik, veel met zichzelf bezig was, met hoe samen te werken en hoe een beetje los te komen van partijpolitiek.  Een commissie die maar moeilijk in een nieuwe rol kon kruipen. Veel gepraat, gedoe, nog meer gepraat, evalueren, verschil van mening en weinig eensgezind naar buiten. 

Het dieptepunt kwam voor mij afgelopen dinsdagavond toen voorzitter Jaco de Hoog na een stemming die direct volgde op een besloten vergadering, kon opstappen als voorzitter. Daaraan vooraf was druk overlegd, getelefoneerd en geappt. Ook ik ben in de dagen voor de vergadering tientallen keren gebeld met de vraag wat ik van plan was te doen, op wie ik zou gaan stemmen. Ik ben natuurlijk nog onervaren en jong maar een avond als gisteravond was een ervaring die ik graag had willen missen. 

Geen plaats voor politieke spelletjes

Wat mij betreft is er geen plek in de gebiedscommissies voor machtsspelletjes en politiek gedraai. Geen plek voor navelstaren, maar moet de commissie naar buiten gericht zijn en tussen de bewoners staan. Er is nu een nieuwe voorzitter, Henk Kamps, en laten we nu hopen dat het na al dit gedraai, geruzie en het beschadigen van gebiedscommissieleden wel de goede kant op gaat. Het zou bijvoorbeeld goed zijn als er meer bewonersinitiatieven komen in HIS en als de commissie voortvarend doorpakt in de zeven straatjes in Schiebroek waar bewoners met wat steun graag hun buurtje willen verbeteren. Ook het Nieuw Rotterdams Welzijn, bijvoorbeeld de huizen van de wijk, vragen om een eensgezinde commissie. 

Er zijn gelukkig ook goede voorbeelden in de stad, gebiedscommissies die als een eenheid namens en met bewoners opereren. Hoe eerder de gebiedscommissie Hillegersberg Schiebroek zich bij deze goede voorbeelden aansluit, hoe beter!
 

U bent hier