h

Laat Woonstad De Wielewaal in de steek?

20 mei 2015

Laat Woonstad De Wielewaal in de steek?

Bewoners van de wijk Wielewaal luiden de noodklok over de houding van woningcorporatie Woonstad en de situatie in hun wijk. Er is nog steeds geen overeenstemming met Woonstad over de sloop- en nieuwbouwplannen in de Wielwaal. Inmiddels blijft het al maanden stil vanuit de woningcorporatie. De SP vindt het te gek voor woorden dat Woonstad haar bewoners zo lang in onzekerheid laat verkeren en wil van de wethouder weten wat nu precies de stand van zaken is.

Foto: SP

De initiatiefnemers van het plan 'Van en Voor de Wielewaalers', een uitgewerkt plan voor de wijk, zaten al geruime tijd om tafel met de woningcorporatie. In het plan blijven nieuwe woningen betaalbaar voor de huidige Wielewalers. Eerder was de intentie om voor 1 januari gezamenlijk tot een breed gedragen plan te komen. Die datum is inmiddels al lang en breed verstreken en de initiatiefnemers en Woonstad hebben nog steeds geen overeenstemming bereikt.

Woonstad gaat zijn eigen gang

Ondertussen gaat de corporatie volgens de bewoners wel door met het uitrollen van haar eigen plan door middel van een verhuurstop. Steeds meer woningen komen leeg te staan en er vindt geen onderhoud meer plaats, waardoor de groene wijk dreigt te verloederen. Daarom stuurde de initiatiefnemers ‘Van en Voor de Wielewaalers’ twee weken geleden een brief. Hierin viel te lezen dat Woonstad er een dubbele agenda op nahoudt en afgelopen maanden ook gesprekken zou hebben gevoerd met externe partijen om tweederde van zijn bezit af te stoten aan particuliere ontwikkelaars. In de brief eisen de initiatiefnemers openheid en willen zien dat Woonstad snel over de brug komt met een plan wat op draagvlak onder de Wielewaalers kan rekenen.

Tevergeefs klopten de bewoners aan bij de Gebiedscommissie Charlois, in een poging de plannen van Woonstad daar op de agenda te krijgen. SP gebiedscommissielid Frank Menzel: 'Wij vinden het zeer teleurstellend dat een meerderheid van de gebiedscommissie Charlois het onderwerp niet wilde behandelen. Wij hadden veel vragen aan de voorzitter over zijn rol als onderhandelaar tussen Woonstad en de initiatiefnemers van het bewonersplan´Van en Voor de Wielewaaler.' Helaas was de voorzitter niet geneigd deze vragen te beantwoorden.”

Laat bewoners woningen zelf beheren

Aanpakken van de wijk is dringend nodig. Veel woningen verkeren in slechte staat en lijden aan achterstallig onderhoud. Het plan ´Van en Voor de Wielewaalers´, opgesteld door bewoners, pleit voor behoud van het karakter van de wijk, de sociale samenhang en betaalbaarheid. Het plan wordt door een overgroot deel van de wijk gedragen. SP raadslid Querien Velter: 'Als Woonstad inderdaad een deel van haar bezit wil afstoten zou dit een kans zijn om het plan van de bewoners voor 'eigen beheer' van de wijk verder te onderzoeken. De Woningwet biedt immers meer mogelijkheden vanaf 1 juli 2015. Ik wil dan ook van de wethouder weten hoe hij hier tegenover staat.'Ook wil de SP duidelijkheid over de houding van Woonstad. Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 21 mei stelt de SP dit aan de orde.

U bent hier