h

Huis van de Wijk 'Hart voor Carnisse' gaat niet op slot

26 maart 2015

Huis van de Wijk 'Hart voor Carnisse' gaat niet op slot

Het fantastisch lopende buurthuis 'Hart voor Carnisse' dreigt de deuren te moeten sluiten omdat de gemeente belachelijke financiële eisen stelt aan deze stichting met twee vrijwilligers. De SP is tijdens de gemeenteraad van 26 maart het debat aangegaan met de wethouders Schneider en De Jonge met als resultaat dat het huis in ieder geval tot en met eind dit jaar open blijft.

Sinds Charlois Welzijn het buurthuis 'Hart voor Carnisse' sloot timmeren twee buurtbewoners – op vrijwilligersbasis! – hard aan de weg om van het buurthuis een succes te maken. En dat lukte. Met eigen middelen en zelf aangetrokken sponsoren is het Huis opgeknapt en is er een weekprogramma dat klinkt als een klok: voorschoolse educatie, Children's Zone van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid, klasjes voor slimme kinderen, en dagbesteding voor psychiatrische patiënten. Tot op heden kunnen ze zichzelf, door de verhuuropbrengsten, bedruipen, als het gaat om kosten als telefonie water, gas en licht en klein onderhoud. Hart voor Carnisse is ook een erkend Leerbedrijf voor Ecabo-opleidingen en talloze vrijwilligers doen goede dingen in dit pand.

Foto: SP
Onlangs kwam de SP-fractie buurten bij de dames van Wijkcentrum Hart van Carnisse

Het pand en de grond zijn van de gemeente en daarin schuilt het probleem. Het stadsbestuur vindt dat Hart voor Carnisse vanaf dit jaar zogenaamde kostendekkende huur moet gaan betalen, zo'n 15.000 euro per jaar. En of de club ook 4 ton over zeven jaar voor groot onderhoud wil gaan betalen. Terwijl de stichting wordt opgescheept met een pand waaraan al jaren geen onderhoud is gepleegd... SP-raadslid Josine Strörmann: 'Eigenlijk te belachelijk voor woorden dat de de gemeente zoiets serieus voorstelt. En, nog erger, als het contract niet wordt getekend, dan gaan de deuren in de Texelsestraat op slot. Alle menselijke en materiële investeringen zouden dan voor niets zijn geweest en Carnisse zou een Huis van de Wijk armer zijn. Dat zou natuurlijk ontzettend zonde zijn en willen wij graag voorkomen.'

Gelukkig beloofde wethouder De Jonge, na een pittig debat, dat Hart voor Carnisse dit jaar niet gesloten wordt. De Jonge komt met een plan om de problemen op te lossen. SP zal de boel scherp in de gaten houden en de wethouder aan zijn belofte houden.

U bent hier