h

Geen muur voor Katendrecht

25 maart 2015

Geen muur voor Katendrecht

Foto: SP

'Eerst met bewoners in gesprek en dan terug naar de tekentafel' is het advies van de SP op de plannen voor de herontwikkeling van de Fenixloods I. Het grootste bezwaar voor de SP is dat bewoners en ondernemers onvoldoende betrokken zijn bij de planvorming en zij vraagt zich af waarom er niet wordt ingezet op een ontwerp dat meer rekening houdt met de karakteristieke identiteit van Katendrecht.

SP-raadslid Querien Velter ageert fel tegen de huidige plannen voor herontwikkeling van de Fenixloods I op Katendrecht, waar wethouder Schneider (LR) tijdens de raadscommissie mee pronkte. De Fenixloods I is onderdeel van het kerngebied Katendrecht, wat bestaat uit een historische woonkern met grotendeels negentiende-eeuwse bebouwing. In het bestemmingsplan voor dit gebied is te lezen dat de historische bebouwing als uitgangspunt dient bij toekomstige ontwikkelingen in dit gebied. Echter het huidige herontwikkelingsplan gaat uit van een flatgebouw van 44 meter hoog, met een parkeergarage op de begane grond, waardoor de relatie met de bestaande bebouwing ver te zoeken is.

De SP is niet negatief over herontwikkeling van de loodsen, zeker niet gezien de culturele instellingen die hierin een plek mogen krijgen, maar vindt dat het recht moet doen aan het karakter van de wijk. Velter: “In eerdere studies werd steeds gesproken van lagere bebouwing. Het is niet helder waarom in de plannen nu ineens wordt uitgegaan van een hoogte van 44 meter. Niet verwonderlijk dat bewoners bezwaren uiten, het wordt een dikke muur die het zo geliefde Deliplein volledig afsluit van de waterkant.”

Bovendien ontbreekt het aan een goed participatietraject met bewoners en ondernemers van Katendrecht. De gebiedscommissie Feijenoord adviseerde eerder al negatief over de herontwikkeling van loods. De commissie is niet overtuigd dat bewoners en ondernemers voldoende zijn betrokken en bij de presentatie aan de commissie kon de wethouder geen duidelijk beeld schetsen van de wijze waarop participatie had plaatsgevonden. SP-gebiedscommissielid Leonieke Schouwenburg: “Met verbazing hebben we zitten luisteren naar de plannen van Wethouder Schneider. Alles en iedereen kwam uitvoerig aan bod, behalve de huidige bewoners van Katendrecht. Deze woningen zijn enkel gericht op het duurdere segment, ook over sociale woningen werd met geen woord gerept.”

U bent hier