h

Aanpak betaalbaarheid wonen nodig

26 maart 2015

Aanpak betaalbaarheid wonen nodig

De betaalbaarheid van wonen in Rotterdam staat onder grote druk. Een groeiende groep huishoudens kan niet fatsoenlijk rondkomen vanwege te hoge huren, zo bleek uit het onderzoek van RIGO. Wat de SP betreft is dit een van de belangrijkste problemen waar Rotterdam mee te maken heeft en dus moet aanpakken. Wethouder Schneider uitte ook zijn zorgen, maar komt niet met concrete plannen om de betaalbaarheid te verbeteren. De SP vraagt een spoeddebat aan.

Raadslid Querien Velter: 'Huurders die volgens het onderzoek van RIGO het grootste betaalbaarheidsrisico lopen, hebben ook de grootste moeite met het vinden van een passende woning. De oorzaak hiervan is een groeiend tekort aan goedkope woningen tot zo'n 400 euro. De huren stijgen elk jaar exponentieel en het college zet de sloop van de goedkope voorraad gewoon door.'

De SP vindt dat de Leefbaar-wethouder leidt aan schizofrenie: je zorgen maken over betaalbaarheidsproblemen van Rotterdammers, maar vervolgens wel de gemeentelijke lasten voor minima verhogen en gaten in je sociale woningvoorraad slaan ten behoeve van woningen voor midden en hoge inkomens.

Aanpak wethouder onvoldoende

Eerder liet de wethouder aan de gemeenteraad weten van de corporaties te verwachten dat zij de huurverhoging matigen. In dat licht is het opvallend dat de wethouder niet in actie wil komen voor woningcorporatie Havensteder, die recentelijk op last van de gemeentelijke Inspectie Leefomgeving en Transport, moest stoppen met het toekennen een eenmalige woonvergoeding aan niet-draagkrachtige huishoudens. SP Tweede-Kamerlid Sadet Karabulut stelde ook kamervragen over dit voorval.

Een andere maatregel die de wethouder noemt is betere spreiding van betaalbare woningen in de regio. Een mooi streven, maar afgelopen jaren is hier weinig van terecht gekomen. De SP vraagt zich af op welke manier de wethouder denkt dit te realiseren. Velter: 'De wethouder zal de druk moeten opvoeren en samen met de provincie ook buurgemeenten moeten bewegen meer in de betaalbare voorraad te voorzien. Of hij dit ook van plan is komende tijd is mij onduidelijk.'

Wat de SP betreft is het enkel op de regio afschuiven te makkelijk: betaalbaarheid van woningen kan je ook aanpakken door maximaal te werken aan het energiezuinig maken van de woningvoorraad, daar kan je morgen mee beginnen. Komende week komt de SP in een spoeddebat met een voorstel om de wethouder te bewegen om concrete maatregelen te nemen die de betaalbaarheid van het wonen in Rotterdam te verbeteren.

Eerder dit jaar al stelde de SP schriftelijke vragen over de betaalbaarheid van het wonen in Rotterdam

U bent hier