h

Stop intimidatie door antikraakverhuurders!

27 februari 2015

Stop intimidatie door antikraakverhuurders!

De SP wil helderheid van het college over de gemeentelijke contracten met antikraakverhuurders. Dit naar aanleiding van meldingen van huurders over wangedrag en intimidatie door leegstandsbeheerder Alvast, waaronder onaangekondigde bezoeken door onbekende personen, privé-eigendommen doorzoeken zonder dat de huurder aanwezig is en onredelijke boeteclausules. Een van de antikraakhuurders slaat alarm omdat zij na een jaar van intimidatie haar huis uitgezet wordt met de reden dat zij als 'lastig' ervaren wordt.

Afgelopen week kreeg de SP melding via de Bond Precaire Woonvormen over het wangedrag van antikraakverhuurder Alvast, een van de partijen waarmee de gemeente vanaf 2010 een contract heeft om een deel van zijn leegstaande panden te beheren. Onaangekondigde bezoeken aan de woning door onbekende personen, het huis binnendringen en privé-eigendommen doorzoeken zonder dat de huurder aanwezig is en ernstige intimidatie door bijvoorbeeld het dreigen met een onredelijke boeteclausule en huisuitzetting is een greep uit het wangedrag waar antikraakverhuurder Alvast zich schuldig aan maakt.

De SP vindt dat de gemeente af moet van contracten met commerciële antikraakverhuurders die op dergelijke wijze wangedrag vertonen jegens hun huurders. SP-raadslid Querien Velter: ‘De gemeente Rotterdam kiest er al jaren voor om een deel van hun leegstaande panden te laten beheren door commerciële bedrijven zoals Alvast, maar sluit zijn ogen voor de wijze waarop dit gebeurd. Ik wil weten of dit college hier mee door wil gaan of kiest voor leegstandsbeheer die ook recht doet aan de huurders. Antikrakers moeten worden behandeld als huurders met de huurbescherming en wettelijke regelgeving die daarbij hoort.’

Alvast en andere antikraakverhuurders doen het voorkomen alsof zij het recht hebben om op elk moment het pand en daarmee de woonruimte van de huurder binnen te mogen dringen en door spullen te mogen gaan. Als huurders hierover vragen of klachten indienen worden ze als lastig ervaren en dreigt huisuitzetting.

Dit is niet de eerste keer dat dit gebeurd, eerder waren Alvast maar ook Ad Hoc Beheer in Rotterdam al in opspraak volgens de Bond Precaire Woonvormen. Zie ook de uitzending van EenVandaag van oktober 2014.

De schriftelijke vragen die de SP samen met Groenlinks en de PvdA stelde aan het Rotterdamse college.

U bent hier