h

Gelijke Monniken, Gelijke Kappen

29 januari 2015

Gelijke Monniken, Gelijke Kappen

Vandaag werden in de gemeenteraad de wijzigingen in de verordening van leerlingenvervoer besproken. De SP maakt zich grote zorgen over de bezuinigingen op het leerlingenvervoer.Op het speciaal onderwijs wordt keer op keer bezuinigd. Er mogen door de nieuwe regeling geen ouders buiten de boot vallen die eerst wel recht op een tegemoetkoming hadden. Een motie van SP, PvdA en NIDA om dit te voorkomen is met ruime meerderheid aangenomen.

Zoals letterlijk in de nieuwe wet passend onderwijs wordt beschreven, worden zelfstandig reizende leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs als “niet gehandicapt” beschouwd. Op deze manier wordt er bezuinigd op de vervoersvoorziening van deze groep kwetsbare leerlingen. De SP vindt dit echt onbegrijpelijk. Tegelijkertijd worden kinderen die vanwege religieuze of levensbeschouwelijke keuzes naar een verafgelegen school reizen, het zogenaamde signatuurvervoer, ontzien.

SP raadslid Sun van Dijk: “Ik vrees dat er extra druk op de kinderen zal komen om sneller te leren zelfstandig te reizen. Het zelfstandig reizen kan voor een autistisch kind 20x goed gaan, maar er hoeft maar 1 keer sneeuw te vallen en de dienstregeling is ontregeld en daarmee het  kind ook. De gevolgen zijn dan niet te overzien. In tegenstelling tot de keuze voor een school met een religieus of levensbeschouwelijk karakter, is een handicap geen keuze!”

De motie van PvdA, SP en NIDA die ervoor zorgt dat deze kwetsbare groep kinderen uit gezinnen met een lager inkomen niet buiten de boot vallen werd aangenomen door de raad. Ook werd een motie van de SP met ruime steun aangenomen. Deze motie verzoekt de wethouder om bij de minister aan te dringen signatuurvervoer af te schaffen.

U bent hier