h

Betaalbaarheid wonen onder druk

30 januari 2015

Betaalbaarheid wonen onder druk

De SP moedigt wethouder Schneider aan in zijn voornemen de stijgende huren in Rotterdam aan banden te leggen en hoort graag welke concrete maatregelen hij gaat treffen om de huurverhoging te matigen en voldoende betaalbare woningen te garanderen. Hiertoe stelt raadslid Querien Velter schriftelijke vragen.

Maar liefst 13 procent van huurders van woningcorporaties loopt een risico bij tegenslag hun woning niet te kunnen betalen. Voor huurders met een inkomen onder de huurtoeslaggrens is dit percentage zelfs 24 procent. Rotterdam zal daarom komende jaren rekening moeten houden met een groeiende groep huishoudens, met name jongeren en gezinnen, die financieel risico lopen. De wethouder maakt zich zorgen en schrijft aan de gemeenteraad dat hij van de Rotterdamse corporaties verwacht dat ze voldoende betaalbare woningen aanbieden en dat ze de huurverhoging matigen.

Querien Velter: “De afgelopen twee jaar zijn de huren met gemiddeld 9,2% gestegen. Sociale huurwoningen worden steeds vaker aangeboden met een huur net onder de liberalisatiegrens van 710 euro, helemaal niet betaalbaar voor veel mensen omdat de huurtoeslag beperkt is. Het beleid in Rotterdam was de afgelopen jaren, met ruimhartige steun van Leefbaar Rotterdam, betaalbare woningen slopen ten behoeve van woningen voor de midden- en hoge inkomensgroepen. Het is mooi dat de wethouder nu inziet dat dit al jaren een probleem is in Rotterdam en hij zit nu op de plaats waar hij dit probleem gaat oplossen.”

Aanleiding van de zorgen van de wethouder zijn de resultaten van een onderzoek van adviesbureau RIGO naar de betaalbaarheid van wonen, uitgevoerd in opdracht van gemeente Rotterdam, de Stadsregio Rotterdam, de Maaskoepel en de woningcorporaties.

Lees hier de vragen en het rapport

U bent hier