h

Indrukwekkende wake Rotterdam voor Gaza

24 augustus 2014

Indrukwekkende wake Rotterdam voor Gaza

Vrijdagavond organiseerde Rotterdam voor Gaza, een breed initiatief dat onder andere gesteund wordt door de SP, een wake voor de slachtoffers van de oorlog in Gaza en voor een duurzame oplossing: een vrij Palestina. SP-fractievoorzitter Emile Roemer sprak de honderden aanwezigen in Het Steiger toe: "Dit is de derde keer in enkele jaren tijd dat het geweld opnieuw hevig escaleert in Gaza. Met meer dan 2000 doden, waaronder honderden kinderen, als gevolg. Het geweld is volstrekt disproportioneel en mensenrechtenorganisaties en de VN stellen terecht dat Israël oorlogsmisdaden heeft begaan."

Roemer pleitte voor meer druk op Israël om de blokkade van Gaza en bezetting van de Palestijnse gebieden te beëindigen: "Veel te lang heeft het Westen, ook de EU, deze situatie geaccepteerd. Dit kan niet langer. De mensen in Gaza kunnen het niet langer dragen. Sancties tegen Israël zijn nodig, en het is de hoogste tijd voor een wapenembargo. Ik roep minister Timmermans op om Israël op het matje te roepen en bij de EU aan te dringen om druk uit te oefenen die leidt tot een einde van de blokkade, en een einde aan de bezettingen. Alleen dan kan er gewerkt worden aan een permanente oplossing."

Andere sprekers stonden op verschillende manieren stil bij de situatie in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever. Dick Couvée, dominee van de Pauluskerk, vertelde hoe hij uit de grond van zijn hart hoopte dat de inwoners van Gaza een beter leven wordt gegund dan onder voortdurende oorlogen en een blokkade die al zeven jaar duurt. Nourdin El Ouali stond specifiek stil bij de kinderen in Gaza: "Kinderen die nu zes jaar zijn, hebben al drie keer een oorlog over zich heen gehad. Wat doet dat met een kind?"

Loes de Kleijn vroeg in een emotionele bijdrage onder andere aandacht voor de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever die werden neergeschoten bij demonstraties tegen de oorlog. Moshe Gilula van Een Ander Joods Geluid droeg een gedicht voor, net als voormalig stadsdichter Jana Beranová. Ook PvdA-buitenlandwoordvoerder Michiel Servaas sprak zijn steun uit voor een oplossing voor de situatie in Gaza.

De komende tijd is Rotterdam voor Gaza van plan actie te blijven voeren tegen de bezetting, tegen de blokkade, en tegen het geweld in Gaza. Meehelpen? E-mail naar ipalm@sp.nl. Afgelopen vrijdag doneerden de aanwezigen al bijna 1000 euro voor hulp aan ziekenhuizen en aan de wederopbouw in Gaza. Doneren kan nog steeds op rekening NL94 INGB 0006 3603 64, t.n.v Stichting Palestina o.v.v. Gaza.

Rotterdam voor Gaza is een breed initiatief van SP, PvdA, GroenLinks, NIDA, Palestina Komitee Rotterdam, NPK, Een Ander Joods Geluid, Diaconaal Centrum Pauluskerk, Palestijnse Gemeenschap Nederland, SPIOR, en diverse andere organisaties. Zie ook www.rotterdamvoorgaza.nl.

U bent hier