h

10.000+ mensen demonstreren voor mensenrechten in Gaza

29 juli 2014

10.000+ mensen demonstreren voor mensenrechten in Gaza

Afgelopen zondag organiseerden de Rotterdamse SP samen met NIDA, Youth for Palestine, Een Ander Joods geluid, GroenLinks Rotterdam, Abvakabo werkgroep Palestina, SPIOR en een groot aantal andere maatschappelijke organisaties een massaal protest tegen de aanvallen op Gaza. Ruim 10.000 mensen kwamen bijeen op het Schouwburgplein om samen door Rotterdam te lopen en luid van zich te laten horen tegen het wapengeweld dat de Palestijnen wordt aangedaan door Israël.

Ineke Palm hield namens de landelijke SP een vurige toespraak op het Schouwburgplein waarin ze de aanval op Gaza door Israël fel afwees. De SP wijst alle aanvallen op burgerdoelen af. Ze wees er ook op dat de kern van het probleem de bezetting van Palestijns gebied en de blokkade van Gaza is.

De demonstranten liepen na de toespraken van het Schouwburgplein door het centrum om daarna in een gigantische stoet over de Erasmusbrug te lopen. Het oversteken van die brug was symbolisch voor de brug die geslagen werd vanuit Rotterdam naar mensenrechten voor Gaza. De Erasmusbrug stond letterlijk helemaal vol met mensen die vreedzaam leuzen scandeerden als “Free, free, Palestine” en “No justice, no peace’. De demonstratie eindigde bij de vlaggenparade en het verzetsmonument op de Boompjeskade. Daar werd de Palestijnse vlag gehesen ten gehore van het Palestijnse volkslied, gevolgd door 1 minuut stilte voor alle Palestijnse slachtoffers.

Het was een open, toegankelijke en interculturele demonstratie. Ook de politie was heel tevreden en benoemde de demonstratie als vreedzaam verlopen. De organisatoren hadden tevoren en tijdens de demonstratie alles in het werk gesteld om antisemitische leuzen of andere incidenten te voorkomen. Met meer dan tienduizend mensen was het echter niet te vermijden dat er kleine groepjes met onruststokers waren. Gelukkig was er een effectief werkende ordedienst, versterkt met o.a. SP en ROOD leden, die onmiddellijk ingrepen als er dingen gebeurden die de intentie en de waardigheid van de demonstratie in gevaar zouden.

De demonstratie was een doorslaand succes. Prachtig om te zien dat zoveel, soms heel verschillende mensen, het Palestijnse volk een hart onder de riem wilden steken.

Zie hier ook de speech van een van de sprekers van onze bondgenoot Een Ander Joods Geluid, die Jaap Hamburger helaas door een uitloop en tijdgebrek niet meer kon uitspreken: http://www.eajg.nl/node/736

Je kunt de speech van Ineke Palm hieronder downloaden. Ook hieronder kun je de laatste inbreng van de SP in de Tweede Kamer vinden:

U bent hier