h

Geen 'bountyhunters' bijstandsfraude

13 februari 2014

Geen 'bountyhunters' bijstandsfraude

Het college wil een aanbeveling van een VVD-voorstel over bijstandsfraude bestrijding gedeeltelijk overnemen. SP en Groenlinks vinden de aanbeveling om een extern bureau in te zetten zeer ongewenst en hebben hier aandacht voor gevraagd in de gemeenteraad en een motie ingediend.

In de aanbeveling wordt vermeld dat een extern bureau kan worden ingezet voor de opsporing van bijstandsfraude op basis van 'no cure no pay'. Dat wil zeggen een premie per fraudeur die in de kraag gevat wordt.

SP-raadslid Josine Strörmann vindt het waanzinnig dat aan het opsporen van bijstandsfraude een target wordt verbonden: 'We willen toch geen bountyhunters voor bijstandfrauders?'

Verder zou de ambitie moeten zijn met behulp van dit extern bureau binnen een jaar 1300 uitkeringen duurzaam te beëindigen. SP en Groenlinks vinden dat de dienst Werk en Inkomen het handhaven van bijstandsfraude uit moet en kan blijven voeren. Zonder premiejagers en andere wildwest praktijken.

De partijen vragen in de motie aan het college deze aanbeveling niet over te nemen of te laten onderzoeken naar de mogelijkheden hiervan.

U bent hier