h

Ouderen voeren actie tegen Aafje thuiszorg

31 oktober 2013

Ouderen voeren actie tegen Aafje thuiszorg

Na de werknemers komen ook cliënten in verzet tegen de afbraak van de huishoudelijke zorg, zoals tegen het nieuwe werken van Aafje. Uit efficiëntie-oogpunt wil Aafje schoonmaakploegen van twee personen langs de huizen sturen. Bewoners van de Oosterwiek kwamen in opstand en zochten contact met het meldpunt van de SP.


Ouderen krijgen hulp van SP Meldpunt Thuiszorg

Opdringerig
De bewoners krijgen bezoek van casemanagers van Aafje. Dit bezoek wordt door een aantal bewoners als zeer opdringerig ervaren en respectloos. 'Ze luisteren niet naar me.' en 'Ze behandelen je als kleine kinderen.'
Er worden buitengewoon veel vragen gesteld bijvoorbeeld over je ziekten, je medicijngebruik, wie te alarmeren indien nodig, wie beheert je financiën. Vragen waarvan lang niet altijd duidelijk is waarom Aafje dit wil weten.

Veegploegen
Bij de overgang 22 april hebben zij allen al een nieuwe huishoudelijk verzorgende van Aafje gekregen. Nu – een half jaar later – krijgen ze opnieuw een en meestal zelfs twee nieuwe medewerkers. Dat er twee medewerkers komen wordt ook als een groot probleem ervaren door de cliënten, mede vanwege de kleine huisvesting.

Cliënten vinden het vanwege hun gezondheidssituatie (bijvoorbeeld zeer beperkt gezichtsvermogen of gehoor, dementie soms) ook heel moeilijk met meerdere personen tegelijk om te gaan. Bovendien is er geen aandacht meer voor de clienten, het zijn meer veegploegen die door de huizen gaan. 'Steeds weer een ander en nu krijg ik er twee. 'Het lijkt wel een knokploeg.' 'Ouderen voelen zich angstig en onzeker. Ze krijgen voortdurend te maken met nieuwe huishoudelijk verzorgende.


Op meer plaatsen verzet en met succes
Na de media-aandacht komen er steunverklaringen van andere huizen, onder andere de Goossenflat waar de clientenraad zich – met succes – heeft verzet tegen het nieuwe werken.
Ook de woordvoerder van de Oosterwiek is inmiddels gebeld door de manager van Aafje vanuit diens vakantieadres: als je echt maar een verzorgende wilt, dan kan dat. Ook hier een succesje dus.

In overleg met de bewoners is een brief opgesteld naar wethouder Florijn. De wethouder wordt uitgenodigd met de bewoners in gesprek te gaan of dit nu uitkomst is van de zorg zoals hij die voor ogen had. Het sociale en de zorg is totaal verdwenen.

Heeft u ook ervaringen met de thuiszorg die u kwijt wilt, neem contact op met: Ineke Palm: ipalm@sp.nl of ons meldpunt

Zie ook:

U bent hier