h

Buurten met Hoogvlieters

10 mei 2012

Buurten met Hoogvlieters

De SP-fractie kwam buurten in Hoogvliet om bij te praten met Hoogvlietse leden en vrienden van de SP. Hoe gaat het in dit grote stuk Rotterdam, ver van het stadhuis?

De SP organiseerde de avond in LCC De Zevensprong, dat meteen gespreksstof deed opwaaien. Woningcorporatie Woonbron stopt met de financiering van het Lokale Cultuur Centrum (LCC). De Zevensprong valt onder Welzijn Hoogvliet, dat ook enorm onder druk staat. Opbouwerk en jongerenwerk verdwijnen zo goed als helemaal in Hoogvliet. Onbesuisde bezuinigingen met grote gevolgen, volgens de SP. Het goedbezochte en gebruikte 'buurthuis' kan misschien binnen een cultuurhuis worden ingepast. Dat dan commercieel zal worden geëxploiteerd. Deelname aan een activiteit of het huren van een ruimte wordt dan al snel te duur voor bewoners en organisaties, denken de Hoogvlieters.

Leo de Kleijn en Jeanne van der Velden
SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn in gesprek over De Zevensprong en bezuinigingen op welzijn in Hoogvliet

SP-fractievoorzitter Leo de Kleijn vindt het dan ook doodzonde dat een goedlopend buurthuis dat pas eind jaren '90 is neergezet gesloten moet worden en misschien wel weer ergens anders opgebouwd. ''Het zogenaamde cultuurhuis is onafgebouwd en wie weet hoelang dat zo blijft. Zonde van het geld en de inzet van de mensen van De Zevensprong'', vindt De Kleijn

De herstructurering die in 1997 met veel poeha in Hoogvliet is ingezet ligt al 10 jaar stil. De grote vraag uit het publiek was dan ook: hoe staat het met die 5000 woningen, wat is weg, wat gaat nog plat en wat komt er voor terug? "Omdat de woningcorporaties eigen huurdersclubs met alle faciliteiten vandien hebben opgericht, krijgen onafhankelijke huurdersverenigingen geen informatie meer", vertelde huurdersactivist Leen van den Heuvel. Hij wist dus echt niet wat de stand van zaken was. De SP-fractie gaat dit zeker verder uitzoeken.

Er blijven geen voorzieningen over in Hoogvliet. "En dat is een groot probleem", aldus activist (en bomenridder) van het eerste uur Jeanne van der Velden: "Hoogvliet is ver van 'Rotterdam' dus heeft echt eigen voorzieningen nodig."

Hoogvlieters in gesprek
SP-burgerlid Erik Meijer in gesprek Hoogvlieters

Een ander interessant fenomeen volgens de bewoners is de 8,7 voor Hoogvliet op de Veiligheidsindex. De bewoners ervaren dit niet zo. Daisy, bewoner en lid, vroeg zich of ze wel politie hebben in Hoogvliet: "Ik zie ze nooit, ze zijn telefonisch onbereikbaar en het politiebureau is meestal dicht, heb je wat aan als OK-punt!". Volgens de bewoners doet Hoogvliet qua onveiligheid niet onder voor de Tarwewijk. 'Misschien zijn ze daar wel eerlijker', grapte een bewoner. Ondernemer Hennie Verberne vindt dat dit verhaal voor heel zuid opgaat. Ook de SP wil de agent meer op straat, in contact met de mensen en minder achter het bureau.

Bomenridder Van der Velden stipte nog een heel belangrijk onderwerp aan; de verbreding van de A15. De bomen in het Bonairepark zouden een groene buffer blijven tegen stank en herrie van het verkeer. Maar nu met de verbreding van de A15 lijken deze afspraken niet meer te gelden. Jeanne heeft vragen gesteld aan Rijkswaterstaat over hoe ze aan deze voorwaarden van een groene buffer denken te gaan voldoen. De SP-fractie gaat vragen stellen aan het College van B&W hierover.

Hoogvliet straatbeeld vanafLCC Zevensprong
Straatbeeld vanaf De Zevensprong, wonen en industrie in Hoogvliet

U bent hier